Nieuws

NOS/Ipsos Prinsjesdagonderzoek 2017

NOS/Ipsos Prinsjesdagonderzoek 2017

Voor het eerst sinds decennia heeft een kabinet de eindstreep gehaald. Kabinet Rutte II wist de boel ondanks diverse crises bij elkaar te houden. Een nieuw kabinet smeden na de verkiezingsuitslag van 15 maart blijkt lastiger dan ooit. In de tussentijd schreef het demissionaire kabinet Rutte II haar vijfde begroting. Een goed moment om te peilen hoe Nederland ervoor staat. Merken Nederlanders iets van economische groei na jaren van crisis? Hoe kijken zij terug op het kabinet Rutte II en wat verwachten zij van een coalitie tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie? Deze vragen beantwoorden we in het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek in opdracht van de NOS.

19 sep
Lees meer
Koningsdag enquête 2017

Koningsdag enquête 2017

Al elf jaar laat de NOS rond Koninginnedag een onderzoek uitvoeren waarin Nederlanders gevraagd wordt naar hun mening over het koningshuis en de monarchie. In 2013 werd in verband met de abdicatie op Koninginnedag een onderzoek over de troonwisseling uitgevoerd. Op 30 april 2013 volgde prins Willem-Alexander zijn moeder koningin Beatrix op als koning. Sinds 2014 is de Koninginnedag enquête dan ook vervangen door de Koningsdag enquête. Het doel van de Koningsdag enquête 2017 is te achterhalen wat de huidige opinie van Nederlanders is over het koningshuis, Willem-Alexander en zijn optreden als koning en (waar mogelijk) welke veranderingen er in deze opinie zijn opgetreden in de afgelopen jaren.

28 apr
Lees meer
Onderzoek Turkse Nederlanders over Nederland en Turkije

Onderzoek Turkse Nederlanders over Nederland en Turkije

Tussen 5 en 9 april konden Turkse Nederlanders, met een Turks paspoort, in de vorm van een referendum, voor of tegen een Turkse grondwetswijziging stemmen. Campagneactiviteiten van de Turkse regering, die vóór een grondwetswijziging is, hebben ook in de Nederlandse Turkse gemeenschap gezorgd voor spanningen. Het incident, waarbij de Nederlandse overheid twee Turkse ministers weigerde campagne te voeren in Nederland, heeft vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen zelfs geleid tot een diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije. In de aanloop naar dit referendum heeft de Volkskrant Ipsos opdracht gegeven opinieonderzoek te doen onder Turkse Nederlanders. De centrale onderzoeksvraag daarin luidt: wat is de houding van Turkse Nederlanders tegenover de diplomatieke crisis tussen Nederland en Turkije en de Nederlandse politiek?

18 apr
Lees meer