Koningsdag enquête 2017

Al elf jaar laat de NOS rond Koninginnedag een onderzoek uitvoeren waarin Nederlanders gevraagd wordt naar hun mening over het koningshuis en de monarchie. In 2013 werd in verband met de abdicatie op Koninginnedag een onderzoek over de troonwisseling uitgevoerd. Op 30 april 2013 volgde prins Willem-Alexander zijn moeder koningin Beatrix op als koning. Sinds 2014 is de Koninginnedag enquête dan ook vervangen door de Koningsdag enquête. Het doel van de Koningsdag enquête 2017 is te achterhalen wat de huidige opinie van Nederlanders is over het koningshuis, Willem-Alexander en zijn optreden als koning en (waar mogelijk) welke veranderingen er in deze opinie zijn opgetreden in de afgelopen jaren.

Dit jaar valt op dat het draagvlak voor de monarchie sinds de inhuldiging van Willem-Alexander in 2013 schommelt. Waar het peil in de laatste regeerjaren van Beatrix redelijk stabiel was, kent de steun voor de staatsvorm sinds haar zoon koning is wat meer bewegingen. Desondanks blijft een grote meerderheid van de Nederlanders voorstander van de monarchie.

Verder is een groot deel van de Nederlanders nog erg tevreden over de koning en koningin. Het enthousiasme over hun functioneren leek de afgelopen jaren iets tanende, maar dit jaar lijkt die trend te zijn doorbroken.

Het onderzoek werd uitgevoerd in de aanloop naar Koningsdag 2017, dus voor het interview met de koning werd uitgezonden ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag. Het onderzoek is door de NOS gepubliceerd via internet en tv op 27 april:

NOS nieuwsbericht: 'Meer steun voor de monarchie, vertrouwen in koning gestegen'

Uitzending NOS-ochtendjournaal 27 april

Ipsos Nederland artikel delen via social media