25 januari 2012

Kiezersverkeer tussen SP en PVV

Wie zijn de mensen die zowel sympathie hebben voor de SP als de PVV?

In het laatste kwartaal van 2011 maakte 7% van de SP-kiezers een overstap naar de PVV. Hiermee was de PVV de partij waaraan de SP het meest verloor. 5% maakte een tegenovergestelde beweging, van de PVV naar de SP. Alleen aan de VVD verloor de PVV meer kiezers, namelijk 7%.

 

Maar wie zijn die mensen die zowel sympathie hebben voor een uitgesproken linkse, als een uitgesproken rechtse partij? Ipsos Synovate zocht het in opdracht van Nieuwsuur uit op basis van een analyse over politieke barometergevens van 2011.

 

Steeds meer kiezers hebben zowel sympathie voor de SP als de PVV. In het laatste kwartaal van 2011 kwamen voor 7% van de kiezers beide partijen in aanmerking om op te stemmen. Voor 24% van de kiezers komt de PVV is aanmerking maar de SP niet, en voor 25% de SP wel maar de PVV niet. Voor 44% van de kiezers komt geen van beide partijen in aanmerking. Zoals hieronder schematisch is weergegeven.

 

  

We kijken specifiek naar de mensen voor wie zowel de SP als de PVV in aanmerking komt om op te stemmen. Wie zijn deze mensen en waarin verschillen ze van de mensen bij wie alleen de PVV of de SP voor hun stem in aanmerking komt?

  

Mensen voor wie zowel SP als PVV in aanmerking komen, zijn relatief vaak laagopgeleid en vrouw. Mensen bij wie wel PVV maar SP niet in aanmerking komt, zijn relatief vaak man en laagopgeleid. Mensen bij wie de SP wel maar de PVV niet in aanmerking komt, zijn relatief vaak vrouw en hoogopgeleid.

 

 

Tabel: Profiel geslacht, opleiding en leeftijd

 

Partijen die in aanmerking komen om op te stemmen

 

PVV wel SP niet

Zowel SP als PVV

SP wel PVV niet

Alle kiezers

Man

54%

44%

46%

49%

Vrouw

46%

56%

54%

51%

t/m 34 jaar

29%

32%

28%

31%

35 t/m 49 jaar

33%

30%

27%

29%

50 jaar en ouder

38%

38%

44%

40%

Laag opgeleid

39%

39%

27%

31%

Middelbaar opgeleid

44%

49%

43%

41%

Hoog opgeleid

17%

12%

30%

28%

 

Daarnaast komen mensen voor wie zowel de SP als de PVV in aanmerking komt relatief vaak uit het zuiden. Mensen bij wie wel de PVV maar niet de SP in aanmerking komt, wonen relatief vaak in het westen. Mensen bij wie de SP wel maar de PVV niet in aanmerking komt, wonen relatief vaak in het noorden.

 

Tabel: Profiel regio

 

Partijen die in aanmerking komen om op te stemmen

 

PVV wel SP niet

Zowel SP als PVV

SP wel PVV niet

Alle kiezers

3 Grote gemeenten

11%

10%

10%

11%

Westen, rest

32%

25%

25%

29%

Noorden

8%

11%

15%

10%

Oosten

19%

21%

22%

21%

Zuiden

26%

28%

25%

24%

Randgemeenten

4%

4%

4%

4%

 

Maar het grootste verschil vinden we in de links-rechts positionering. Mensen voor wie zowel de PVV als de SP in aanmerking komt om op te stemmen, positioneren zich over het algemeen in het midden. Mensen bij wie wel de PVV maar niet de SP in aanmerking komt, plaatsen zichzelf over het algemeen aan de rechterkant van het politieke spectrum. Mensen bij wie de SP wel maar de PVV niet in aanmerking komt, plaatsen zichzelf links.

 

Tabel: Profiel links-rechtspositionering

 

Partijen die in aanmerking komen om op te stemmen

 

PVV wel SP niet

Zowel SP als PVV

SP wel PVV niet

Alle kiezers

zeer links

1%

2%

15%

6%

links

3%

11%

43%

19%

midden

38%

62%

37%

47%

rechts

42%

22%

5%

23%

zeer rechts

16%

2%

%

6%

 

Onder de mensen voor wie zowel de PVV als de SP in aanmerking komt, scoort Roemer met een 6,8 hoger dan Wilders.

 

Tabel: Rapportcijfer Wilders en Roemer

 

Partijen die in aanmerking komen om op te stemmen

 

PVV wel SP niet

Zowel SP als PVV

SP wel PVV niet

Alle kiezers

Geert Wilders

7.1

6.5

3.4

4.9

Emile Roemer

5.6

6.8

7.3

6.5

 

Ten slotte maakt de onderstaande tabel inzichtelijk, dat bij veel PVV-kiezers (17%) ook de SP in aanmerking komt om op te stemmen. De VVD is echter afgezien van de PVV zelf de partij die het vaakst in aanmerking komt om op te stemmen onder PVV’ers. Onder SP’ers komt de PvdA, GroenLinks en D66 nog altijd eerder in aanmerking om op te stemmen dan de PVV.

  

Tabel: Partijen die in aanmerking komen onder PVV- en SP-kiezers

 

PVV-kiezers

SP-kiezers

VVD komt in aanmerking

40%

11%

PvdA komt in aanmerking

13%

43%

PVV komt in aanmerking

100%

14%

CDA komt in aanmerking

14%

7%

SP komt in aanmerking

17%

100%

D66 komt in aanmerking

7%

30%

GroenLinks komt in aanmerking

5%

36%

CU komt in aanmerking

3%

4%

SGP komt in aanmerking

3%

1%

PvdD komt in aanmerking

14%

13%

50plus komt in aanmerking

15%

12%

 

Samenvattend

Voor ongeveer 7% van het hele electoraat komt zowel de PVV als de SP serieus in aanmerking om op te stemmen. Wat zijn dit voor mensen, lijken ze meer op de SP-aanhang of meer op de PVV-aanhang?

 

Waarop lijken de kiezers die beide partijen overwegen het meest?

Geslacht

SP-aanhang (meer vrouwen)

Leeftijd

Jonger dan beide

Opleiding

PVV-aanhang (lager)

Links-rechts

Precies er tussenin (PVV rechts, SP links)

Lijsttrekker

Roemer hoger dan Wilders


  • Stuur dit artikel door.
  • Print dit artikel.
  • Share on Twitter.
  • Share on linkedIn.
© Ipsos 2012,2014

ReactiesreactieRonald, 3 juni 2012
PVV
Blijf van menig dat PVV de grootste partij van Nederland wordt. Ben het EU en euro helemaal zat. Gewoon EXIT. We kunnen er toe treden , betekend we kunnen er ook uit treden. Wie zegt dat het niet gaat liegt dat hij barst net als de hele Kunduz -club tegen het volk.
mrtdenktmee@hotmail.comMaarten, 20 mei 2012
vergelijken
Je kunt de PVV met geen enkele andere partij vergelijken. Er is namelijk geen andere partij die de beloftes zo goed nakomt dan de PVV. Ik hoor Prutte evenals Balkelende nog zeggen wij staan pal voor de Hypotheekrente aftrek. Daar wordt niet aan getornd. Dat Job Cohen het schoothondje van Rutte heeft gespeeld kun je de PVV niet kwalijk nemen. PVV is de partij waar Nederland hard aan toe is.
reactiepablo, 6 mei 2012
ik ben ook zo'n twijfelaar
Ik heb in 2010 op pvv gestemd. nu gaat mijn stem waarschijnlijk naar de sp. De sp heeft mij overtuigd dat wilders in werkelijkheid anders stemt dan in zijn verkiezingsprgramma. De linkse dingen die hij heeft gekopieerd was een draai om meer stemmen te krijgen. Dat leerde hij in Denemarken van een andere rechts-populistische partij. een beetje het "eigen volk eerst" gedoe, waarbij je belooft dat je goed bent voor autochtone ouderen en werkende bevolking. Toch twijfel ik af en toe of ik daadwerkelijk sp wil stemmen. de partij heeft zo'n imago van uitkeringstrekkers, wietrokers, hippies. als er een partij was die dat soort mensen op de 0-lijn hield maar wel probeerde de lagere en middeninkomens te helpen, zou mijn stem daar naartoe gaan.
reactieAnita, 4 mei 2012
ONZIN PVV
M. de Wit wat kan je toch onzin kletsen. PVV zaait haat en agressie. Sinds dat PVV aan de macht is kijken mensen totaal anders tegen elkaar. Aanslagen? Oostenrijk? Dat waren geen vreemde culturen hoor. Dat was een PVV aanhanger. Dus eerst in verdiepen dan pas oordelen.
f.bikker@ziggo.nlfrank, 6 april 2012
hard of niet hard.
Voorlopig heeft de PVV een heel belangrijk iets als het AOW standpunt al opgegeven voor 130 km zones, animalcops en dergelijke soort flauwekul. De SP moet zich op landelijk bestuursniveau bewijzen en zij zet niet complete bevolkingsgroepen die een aanwijsbaar aandeel leveren in het BNP aan de kant. Dus waarom niet een keer proberen met de SP?
reactieRoel, 28 maart 2012
Chris CM
30 jaar links?? Volgens mij zin CDA en VVD de laatse 30 jaar het langst aan de macht geweest. En onder rechtse regeringen (CDA+VVD) is de staatsschuld altijd het hardst gestegen (op het laatste Centrum-linkse kabinet van Balkenende na, maar dit komt door de aankoop van Forts/ABN). Als je reageert, controleer dan even de feiten.
reactiechris c m, 25 maart 2012
VVD CDA PVV
beste mensen deze 3 voudige rechtse kabinetsformatie van vvd cda en pvv is het beste wat nederland ooit is overkomen geert wilders is een goed en eerlijk en verstandig mens hij heeft alleen niet zo veel te zeggen ongeveer voor de helft ofzo dus dit land moet daar nog aan wennen ik weet zeker dat in de toekomst tussen nu en 2015 dat alles goed komt met de linkse partijen zijn we nog veel slechter af want die hebben nederland verkwanseld 30 jaar lang en dit kabinet van nu probeert dat te herstellen maar dat gaat moeizaam in het begin de tijd zal het leren in deze tijd is rechts sowiezo beter dan links laat ze de rit uitzitten tot 2015 ik weet zeker dat alles goed komt geert wilders wil nederland beter maken maar in deze gedoogpositie van hem heeft hij niet volledige zeggenschap over alles hij is ook afhankelijk min of meer van de vvd en het cda en ook nog eens van de oppositie de andere partijen dus moet hij water bij de wijn doen dan meer dan weer minder op de lange termijn is rechts veel beter voor nederland links daarintegen is superslecht voor ons landje die linksen zeggen alles maar ze willen nederland gewoon de genadeklap geven en de grenzen weer wagenwijd openzetten en maar mooie praatjes verkopen dat de pvv racistisch is kijk naar het buitenland in sommige landen waar je ook dit rechtse kabinet hebt en zie hoe goed het daar gaat vind je het gek na 30 linkse heerschappij dat het extreem moeilijk is voor geert wilders en de pvv vvd en cda om dat weer terug te draaien dat kost jaren voor het effect heeft ik ben supertrots op mark rutte geert wilders en maxime verhagen niet klagen maar dragen en de toekomst zal veel beter worden met vvd cda en pvv zonder de pvv is nederland echt voorgoed verloren en het heeft niks met discriminatie te maken wat geert wilders allemaal doet en zegt ik geloof in mijn drie helden mark rutte maxime verhagen en geert wilders van de pvv geloof me aub beste mensen ze doen a hell of a job en ze doen het goed maar wat wil je na 30 jaar links dat rechts in een paar jaar tijd alles goedmaakt dat kan nooit zo snel dat gaat zeker tot 2015 duren geef ze de tijd vooral de pvv heb geduld ik geloof in mn drie helden mensen oordelen en veroordelen vaak te snel bedankt -chris-
micheldewit@tomaatnet.nlM. de Wit, 21 februari 2012
RE-Wakkerworden!!!
Beste Ale, Wat jij zegt klopt niet. De SP mag dan wel nooit in een kabinet hebben gezeten. Maar het is een misvatting dat je als niet meeregerende partij geen invloed hebt. Een greep uit wat de SP de afgelopen jaren voor elkaar heeft gekregen en heeft gedaan: Aanpakken bestuursbonussen na bedrijfsverkoop; SP wijst in jaren tachtig al op grote problemen met integratie van migranten. Dat dit door onze overheid zelf pas 2004 wordt onderzocht is jammer. Op aandringen van SP moeten gemeenten aan de slag om rassenscheiding tegen te gaan en wordt de chaos in de inburgeringscursussen aangepakt; Aanpakken van de te hoge salarissen in de semi-overheid; Aanpakken van de belspelletjes op televisie; bescherming van klokkeluiders; verbannen van clusterbommen. Dit zijn geen woorden maar daden!
reactiejansen, 15 februari 2012
PVV
Jullie komen uit voor de cijfers hoe het daad werkelijk gesteld is in Nederland,voornamelijk met de mensen die het verzieken!!! Maar niemand wil daar over spreken anders krijgen we hier direct ook nog aanslagen van uit allerlei culturen. PVV Doe je best111111111111
alewilkens@hotmail.nlAle Wilkens, 6 februari 2012
wakker worden!!!
en wie zegt SP houd zich aan zn woord en doet wat ie zegt!?! de SP heeft nog nooit geregeerd, nog nooit enige invloed gehad of besluit kunnen nemen!!! leer eerst aub iets over politiek voor je je mening geeft!
alewilkens@hotmail.nlale , 6 februari 2012
kappen
nee, natuurlijk zegt Wilders ook de grootste onzin, alleen is zn partij wel de enige die opkomt voor respect en gelijkheid dat in dit land tegenover ieder ander is opgebouwd, en dat ten koste van zn eigen!! hij is de enige die zn vrijheid volledig kwijt is.alleen maar omdat hij dit wil beschermen tegenover mensen die om wat voor reden ook dit niet willen accepteren.de meest voorkomende reden: GELOOF, met anderre woorden schijnheiligen!! mn advies aan hem is dan ook, je bent een man, hetro en blank!! kap dr mee!!!!
reactieRonald, 2 februari 2012
SPis zeer slecht voor de economie
De SP denkt dat de economie een taart is die je kunt verdelen zonder consequenties. Denk je nu werkelijk dat de taartenbakkers net zo gemotiveerd zullen zijn om een taart te bakken wanneer de uitvreters een groter deel toebedeeld zullen krijgen en de bakkers minder? Leuk voor 1 jaar en daarna crisis. Ik dacht dat communisme een mislukt expiriment is.
pgeurts1@home.nlPaul, 27 januari 2012
vergelijkingsonderzoek
Op twee momenten is onderzocht hoe de PVV stemt in de praktijk en dat vergeleken met haar verkieizngsprogramma. Een zelfde onderzoek is verricht in Limburg.En wat valt op: het lijkt er bij de PVV op dat er twee partijen zijn: één die de kiezers paait en één die de mensen met lage inkomens naait. Nee, geef mij dan maar de SP, die doet écht wat ze zegt en ze zegt wat ze doet!
reactieDaniel, 26 januari 2012
PVV is vijand van werknemers
Waar je niemand over hoort is dat de PVV het minimumloon wil afschaffen, de Cao's wil ontbinden en de ontslagbescherming de nek om wil draaien. En natuurlijk de ontwikkelingshulp stoppen en tegelijkertijd cadeautjes voor de allerrijksten. De PVV lijkt dus totaal NIET op de SP. Lees het maar na in 'Kies voor vrijheid' (Wilders 2005: 110-112). In dit boek zet hij zijn politieke denken en loopbaan uiteen.
henkkok43@live.nlhenk, 26 januari 2012
Wilders vs Roemer
De tijd van Wilders lijkt gelukkig voorbij alleen is het gevaar levensgroot aanwezig dat Roemer NU te vroeg piekt.
reactiePierre, 26 januari 2012
Wolf in schaapskleren
Even denken wie hier de wolf ook al weer is.
reactiebert Dekkers, 26 januari 2012
aow er
de mensen denken nog steeds dat de PVV voor de kleine man opkomt .maar je moet niet letten op wat ze zeggen maar wat ze doen ,je ziet wilders nooit als mensen in actie komen tegen de verslechteringen . de SP is altijd aanwezigook in de 2e kamer e.d. staan ze voor wat ze zeggen
reactiepetra, 26 januari 2012
nep sp
De PVV heeft het partijprogramma van de SP domweg overgeschreven en er islam-angst aan toegevoegd. Belangrijk te weten: de SP heeft het programma bedacht en wil het echt uitvoeren, de PVV stemt tégen hun eigen programma en stemt in werkelijkheid met de VVD mee. Nota bene het breekpunt van de PVV werd al na 24 uur, zonder onderhandelen, verlaten!