Laatste peiling

Politieke Barometer Actuele Peiling

Barometer van de week

Zetelverdeling Laatste twee peilingen

Draagvlak Regering

43

van 150
zetels

(150 zetels in Tweede Kamer)

Rapportcijfer regering

5.3

Op 10-punt schaal

Electorale rust in tijden van recordsDoor Jeroen Kester

Politieke Barometer Week 37 - 14 september 2017

Vanwege de voortdurende kabinetsformatie presenteert het demissionaire Rutte II aanstaande dinsdag haar vijfde begroting op rij. Daarmee is Rutte II het langstzittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. Met het aanhoudende gebrek aan draagvlak voor deze demissionaire coalitie – deze week 43 zetels – lijken de dagen van Rutte II allang geteld en is ook de steun voor haar laatste begroting broos.

Ondertussen vestigen de onderhandelende partijen, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, een ander record: de langste formatie ooit. Wat opvalt in de trend sinds de start van de formatie is de aanhoudende electorale stabiliteit. Dit wijst erop dat kiezers nog geen oordeel kunnen vormen over de voorbestemde coalitie voordat er concrete plannen naar buiten komen. Het draagvlak voor de coalitie-in-wording blijft dan ook rond de magische 76 zetels.

Op twee partijen na lijkt de stand in deze Politieke Barometer dan ook in grote mate op de verkiezingsuitslag. Waar de SP heeft moeten inleveren sinds die verkiezingen, zit Forum voor Democratie juist in de lift. Laatstgenoemde partij kan nu rekenen op acht zetels.

Als we kijken naar redenen waarom vooral PVV- maar ook VVD- en SP-kiezers de overstap maken naar de partij van Baudet is dat vanwege een combinatie van de juiste rechtse ideeën, de juiste toon en de juiste partijcultuur. Vooral PVV-kiezers missen dat bij de partij van hun keuze bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Ipsos Nederland artikel delen via social media