Laatste peiling

Politieke Barometer Actuele Peiling

Barometer van de week

Zetelverdeling Laatste twee peilingen

Draagvlak Regering

69

van 150
zetels

(150 zetels in Tweede Kamer)

Rapportcijfer regering

5.4

Op 10-punt schaal

Draagvlak Rutte 3 versobert in eerste maandDoor Jeroen Kester

Politieke Barometer Week 48 - 30 november 2017

De spits is eraf voor kabinet Rutte 3. Een maand na de presentatie van het huidige kabinet zien we dat een aantal ministers heeft gewerkt aan zijn bekendheid, dat bekender onbeminder maakt en dat de coalitiepartijen hun meerderheid kwijt zijn. Anderzijds weten fractieleiders van oppositiepartijen nog niet te profiteren. Dat blijkt uit de Ipsos Politieke Barometer van deze week.

Bij de start van het kabinet bleken vooral de bekende ‘Haagse’ gezichten tot de verbeelding te spreken bij het publiek. Deze week zien we dat nieuwelingen als Grapperhaus (26%>40%) en Ollongren (24%>32%) een flink stuk bekender zijn geworden. Van Engelshoven (11%), Van Nieuwenhuizen (12%) en Bruins (12%) blijven het meest onbekend voor het brede publiek.

Bekender maakt zeker niet beminder, blijkt uit de beoordeling die kenners aan ministers geven. Grapperhaus (5,8>5,4) en Ollongren (6,5>6) worden beiden minder goed beoordeeld dan een maand geleden. Ook het rapportcijfer van Slob (6,3>5,7), Hoekstra (6,5>6,1), Van Engelshoven (5,9>5,4), Koolmees (6,2>5,8), Bruins (5,9>5,5) en Kaag (6,5>6,2) daalde de afgelopen maand. Gemiddeld krijgt Rutte 3 als geheel nog net een onvoldoende: 5,4. Dit is vrijwel gelijk aan een maand geleden.

Als we kijken naar de huidige politieke verhoudingen zien we dat de coalitiepartijen, net als bij de start een maand geleden, hun meerderheid in de Tweede Kamer al kwijt zijn. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kunnen nu rekenen op 69 zetels, zeven te kort voor een meerderheid in de Tweede Kamer. Dit komt met name door het verlies van het CDA (-5) ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar.

Ondanks het verlies aan draagvlak voor het kabinet en haar ministers zien we niet dat de leiders van de oppositiepartijen profiteren. VVD-leider Dijkhoff is met een 6,2 de best gewaardeerde fractieleider, gevolgd door coalitiegenoten Segers (5,7) en Pechtold (5,5). Fractieleiders van oppositiepartijen als Asscher (5,5), Klaver (5,5), Roemer (5,4), Krol (5) en Wilders (4,5) weten het brede publiek nog niet te overtuigen. Nieuwkomer Baudet, die het zetelaantal van zijn partij vervijfvoudigde na de verkiezingen, krijgt van het brede publiek een 5.

Ipsos Nederland artikel delen via social media